Káva


Turecká káva není to, co si obyčejný člověk hned představí. Mletá káva zalitá horkou vodou nemá s pravou tureckou kávou naprosto nic společného. Turci oproti ostatním Evropanům pijí kávu velmi sladkou. V Turecku je zvykem kávu namlít a upražit až těsně před samotnou přípravou. Turci mají pití kávy spojen s obřadem. Káva se u nich nepije tak jako u nás, ráno a ve spěchu, právě naopak.

Pravá turecká káva se připravuje v nádobě zvaná Džezva (malá konvička kuželovitého tvaru).  Do Džezvy dáme přibližně 7g jemně umleté kávy a dolijeme 100ml vody.  Takto připravenou Džezvu přivedete k varu. V momentě varu vám káva zpění, když se tak stane kávu odtavte počkejte až pěna spadne a proces vaření opakujte nejméně 2x. V Turecku není výjimkou, že káva projde varem i 10x.  Necháme usednou lógr a lijeme do šálků ve velikosti 50 – 100 ml, kávu osladíme a podáváme.