Chlebové placky


900g mouky a mouka na vál

2 kávové lžíce soli

84g droždí (2 kostky)

Slunečnicový olej na plech nebo pečící papír

4 polévkové lžíce pšeničné krupice

1 vejce

1 kávová lžíce cukru

1 polévková lžíce olivového oleje a olej na potření

4 polévkové lžíce sezamových semínek

1 polévková lžíce římského kmínu nebo obyčejného kmínu

Mouku a sůl nasypte do mísy. Kvasnice rozpusťte v 600ml vody a přidejte k mouce.  Dobře promíchejte a zpracovávejte aspoň 5 minut, dokud se těsto nepřestane lepit. Pak nechejte asi 30 minut odpočinout.

Rozehřejte troubu na 250 stupňů. Plech potřete olejem nebo dejte pečící papír.  Těsto ještě malinko propracujte a rozdělte na 4 stejně velké díly. Vál posypte moukou a pšeničnou krupicí a každý díl na válu rukama umačkejte na placky asi 25cm v průměru. Po dvou přeneste na plech a před pečením nechte ještě 10 minut odpočinout.

Vejce rozmíchejte s cukrem a olivovým olejem. Prsty namočenými v oleji udělejte na těstě mřížku asi 4-5 velké.  Potřete vajíčkem a nahoru posypte sezamovými semínky a kmínem. Pak pečte asi 10- 12 minut.

Takto připravený chléb je možno plnit masovými směsmi anebo jako příloha k masovým i nemasovým pokrmům.

Recepty pocházejí z knihy: Nejlepší recepty světové kuchyně – Michael Brauner.